De ziel als levenskracht
Verbindende lijn: Bewust worden / Connection: Consciousness
De ziel is verheven, van goddelijke oorsprong, doel van spirituele zoektochten. Maar verschijnt zij ook in het dagelijkse leven, in onze gedachten en doen en laten, in ons fysieke bestaan? Kan ik de ziel ervaren buiten gebed en meditatie? Een vraag die me al jaren bezighoudt. Met als achterliggend punt: hoe open je ruimte om met niet-soefi’s hierover gesprekken te voeren? Hoe aan te haken bij lopende discoursen in de samenleving over dood en leven?
Laten we als uitgangspunt de antropologie van Hazrat Inayat Khan centraal stellen: Ik ben mijn ziel, ik heb een lichaam, een denken en een hart. De ziel staat in het soefisme voor het ware zelf, een straal van de goddelijke zon, een partikel van het Al-Bewust- zijn. Zo geformuleerd is het ver weg, transcendent, van een andere wereld. Maar het is ook het ik, toegerust met instrumenten om het leven te ervaren. Samen één enkel geheel, in onderscheiden aspecten: fysiek, mentaal, ‘emotioneel’. Dus, aan de ene kant is de ziel iets spiritueels, aan de andere kant heeft zij te maken met zoiets concreets als het fysieke doen en laten, onze alledaagse gedachten en gevoelens. Is de ziel daarin te herkennen? Is zij te ervaren buiten gebed en meditatie? Dat is maar de vraag. Gebed en meditatie zijn toch de wegen bij uitstek om het spirituele te ervaren. Een mens ervaart daarin de levenskracht.
Mijn motivatie voor dit onderzoek is eigenlijk een verlegenheid, die mij overvalt wanneer iemand vraagt wat ik met de ziel bedoel. Een straal van de goddelijke zon? Je diepste innerlijk? Kom nou! Zo moeilijk is het als ik iets van de ervaring wil overdragen die de ziel mij brengt.
Laat ik de vraag toespitsen: of de ziel in soefi-zin ook niet-religieus, laat staan mystiek, te begrijpen is. Dat is tegelijk een oproep voor een verkenning en eventuele herinterpretatie van het bij ons, soefi’s, gangbare begrip ziel. Met als vervolg de ziel bespreekbaar te maken ook in bijvoorbeeld agnostische kring. Om daarmee een brug te slaan naar het brede ontwaken voor het spirituele. En vooral ook: kan dit begrip geactualiseerd worden in lopende discoursen in de samenleving, zoals over dood en leven?
Ik doe dit uit mijn overtuiging dat het soefisme van Hazrat Inayat Khan een breed bereik beoogt: de innerlijke school voor weinigen, de boodschap voor allen.
BEWUSTZIJN
Ik neem een startpunt dat algemeen gedeeld kan worden: ieder mens onderkent een geheel mens te zijn. Al beseft hij dat hij in de eerste plaats een fysiek wezen is, tegelijk weet hij dat hij ook een denkend en een voelend wezen is. De mens is lichaam zowel als denken, en bovendien gevoel of emotie. Soms overheerst de ratio maar je kunt ook heel emotioneel zijn – je bent dan je emotie. In het kader van heel de mens zijn het aspecten.
Eigenlijk betoog ik dat het om het bewustzijn gaat. Met twee aspecten:
het slaat op een momentane toestand of impuls, vanuit je actuele bewustzijn;
het gaat om de onderliggende laag. Waar verkeer je vooral in? Dat bepaalt van waaruit je handelt, denkt, bent, waarneemt. Je onderliggende identiteit. Ik noem het het onderbewustzijn: het is niet actueel maar domineert indirect. Waar ligt je identiteit: in je lichaam, in je denken, in je hart?
En het spirituele?
Soms, en dat is cruciaal, wordt een extra dimensie ervaren. Je voelt je opgetild, als het ware in een andere wereld. Het kan zelfs als een soort verandering van bewustzijn begrepen worden: je kijkt anders tegen dingen aan, een andere gemoeds- toestand verrast je. Een verrukking die ongewoon is. Is dat de ziel, of slechts een verandering van de psyche? Het is de ziel die de psyche transformeert.
POËTISCHE UITDRUKKINGEN
Hier aangekomen moeten we nog eens oppakken wat Inayat onder ziel verstaat. Bijvoorbeeld: Ontsluit ons uw goddelijk licht dat verborgen is in onze ziel (opdat we het leven beter mogen kennen en begrijpen). Maar ook: Verlicht onze ziel met uw goddelijk licht.
Scherpslijpend: bevat de ziel licht of behoeft ze licht, of is ze zelf licht? Of is dat ge- goochel met woorden? Bedenk dat Inayat zegt met woorden wat achter die woorden schuilgaat. Wat zegt hij nog meer over de ziel?
De ziel is een activiteit van God. De ziel is de adem van God.
De ziel is een zijnstoestand (condition) van God. De ziel is leven en licht, Gods eigen wezen.
De ziel te ont-dekken is de ontdekking van God.
Ontzag-wekkende uitspraken over de ziel en God. Een openbaring wanneer je het leven erin ervaart. Je kunt nauwelijks ook maar een vermoeden hebben van de draagwijdte. Wat een perspectief, hoe groots het beeld. Poëtische uitdrukking van waar we deel aan zijn, ja deel van zijn.
Laten we verder speuren bij Inayat, onze gids en leidsman, meer nabij wellicht:
De ziel functioneert in het lichaam, maar is er niet ergens in verstopt.
Het is onvergelijkelijk groter dan het lichaam en strekt zich uit door het hele universum heen.
De ziel is het eigenlijke wezen van de mens, al het andere is zijn bedekking, als de kap over het licht.
De ziel is een onverdeeld deel van het aldoordringende bewustzijn.
Het is de verlichting van de ziel, ons onzichtbare wezen, wiens licht weerspiegelt in dit fysieke lichaam.
Wanneer deze schittering uitstraalt, toont het zich in het gezicht en de expressie van een mens, en zelfs in zijn sfeer.
De ontplooiing van de ziel gebeurt vanuit zijn eigen kracht; uiteindelijk breekt het door de banden met de lagere bestaansgebieden heen.
INSTRUMENTARIUM
Indrukwekkende teksten, een rijke verzameling die heel veel samenbrengt. Ze no- den tot contemplatie en een stil de ruimte zoeken, binnen en buiten. Mag ik het zo zeggen: de ziel, dat is mijn ik, zij ‘t verborgen. De ziel als ‘iets’ dat je niet zintuiglijk kunt waarnemen en dat zich aan rede en emotie onttrekt. Ik ben niet mijn lichaam of mijn denken of mijn emotie, maar ze zijn van mij. Ik betitel dat als Inayat Khans antropologie: wie/wat is de mens. Je komt dat door heel zijn gedachtengoed tegen, direct dan wel indirect. Voor mij is dat de sleutel van wat hij brengt.
Betekent dat niet dat we als gewone mensen de ziel alleen kunnen begrijpen vanuit haar instrumenten, hoe ik functioneer en in elkaar zit? Misschien kunnen we vanuit dat instrumentarium wat vinden van de werking van de ziel. Gewoonlijk menen we dat de ziel zich misschien vertoont in de mystieke topervaring, en alleen daar. Of zou het zo zijn dat de ziel ook merkbaar kan zijn in meer of minder alledaagse gebeurtenissen en puur fysieke zaken? Of in een ervaring van het hart, of de mind?
Woorden van Inayat kunnen je treffen, soms komen ze bij je aan als verlichting. Als je luistert, niet zozeer naar de woorden maar naar de geest achter en doorheen al die woorden van Inayat, gebeurt het dan soms niet dat iets je uittilt uit wat je op dat ogenblik bent? Als die werking sterk is kan het je in een andere bewustzijns- toestand brengen. Je ervaart het als licht en als kracht. Herinnert dat niet aan wat er over de ziel is gezegd? Inayat vertelt ook dat de ziel het leven is. De kracht die denken, hart en lichaam bijeenhoudt. De adem als levensbron. Pure energie.
Waarom kan dat licht niet vaker schijnen, waarom voelen we die kracht maar zelden? De sleutel tot die vraag ligt besloten in de antropologie van Hazrat Inayat Khan. In de aangehaalde aforismen wordt verhaald over de kap over het licht, de bol over de lamp. Het licht is gesluierd. Het kan ook een bijna duistere gesloten bedekking zijn. Gesproken werd ook over de banden van de lagere bestaansgebieden (die ik de instrumenten heb genoemd). Die banden binden de beleving van het ware ik. Het licht en die kracht kunnen niet volledig werken door de verduistering en ‘kleuring’ vanwege de sluiers. Het beeld wordt duidelijker wanneer we de ziel begrijpen als bewustzijn. De conditie van lichaam, denken en voelen bepalen jouw bewustzijn en daarmee het bewustzijn van de ziel.
Inayat vertelt weliswaar dat de ziel puur is en onbeschreven maar wel reflecteert wat op een tijdstip aanwezig is in elk van de instrumenten. Daarom menen we te zijn wat we ervaren. Tot we ontdekken dat we meegenomen kunnen worden tot een ander bewustzijn, en dat dan erkennen als echt en zelf.
FLOW
Kan de mens de ziel alleen in mystieke vervoering of in diepe meditatie ervaren,
of zou het ook kunnen gebeuren tijdens een heel intensieve ervaring die je in een ander bewustzijn brengt? Dat duidt de Amerikaanse psychiater Mihaly Csikszentmihalyi prachtig aan in zijn boek “Flow”1. Hij vertelt hoe bij een geconcentreerde inspanning een soort vervoering kan optreden. Een zware bergbeklimming bijvoorbeeld vergt zoveel energie dat je dreigt op te geven: het is teveel, het is onmogelijk. Dat komt doordat je je aandacht verdeelt. De benen willen niet meer, de top is ver weg, je vraagt je af waarom je dit doet, de twijfel verlamt, het hart gaat tekeer, de longen redden het niet. Teneinde raad ga je erbij zitten. Maar je hebt er als het ware weet van dat je het toch kunt redden. Hoe? Door je motivatie, je diepe verlangen die alle twijfel opzij zet; je hebt alles ingezet voor dat ene doel, dat is je levensbestemming: één keer naar die top. Alles schakelt zich in; denken, voelen, het hele fysieke apparaat, ze strijden niet meer met elkaar en tegen elkaar. Het wordt een krachtige centrale stroom van energie. Dan komt uit het innerlijk, een gerichte energie die maakt dat je hele wezen zich concentreert op dat ene doel. Er treedt een metamorfose in van het gemoed, een bewustzijnsverandering die alles in een ander licht plaatst; een soort verrukking, extase misschien. Toch blijf je gewoon aards. Dat is de ‘flow’.
Ik denk dat daarin een essentieel aspect van de menselijke natuur naar voren komt, de kracht van de ziel die ‘voorbij’ het fysieke, het denken en de emotie reikt en er boven uitgaat. Al blijft die, en dat is essentieel, deel van je natuur, niet een gegeven dat vreemd is aan de mens.
Het voorbeeld van de bergbestijging is er een. Ik denk dat een uitvinder dezelfde ervaring ondergaat. Hetzelfde kan optreden bij het ontstaan van poëzie, een waar- achtig creatief proces. Zelfs bij het oplossen van een wetenschappelijk vraagstuk kan je dit gebeuren. Het denken en schrijven komt in een flow. Het licht van de ziel uit zich als levenskracht fysiek, mentaal, gevoelsmatig. Problemen worden opgelost, obstakels verdwijnen. Die ervaring is des te sterker wanneer de weg hobbelig, kronkelig en onzeker is. De inspiratie wordt een schijnwerper die de juiste weg baant. Het denken ontvangt een onvermoede helderheid.
SAMENVATTING en VRAAG
‘De ziel als bewustzijn’ opent een nieuwe dimensie in het denken over de mens.
De ziel kan ervaren worden doorheen het hart, doorheen het denken, zelfs door- heen het lichaam. Dat kan begrepen worden als het afnemen van sluiers.
In de zuivere verrukking van de ziel worden de sluiers van het fysieke, mentale en emotionele transparant. Die verrukking uit zich in het beleven van stilte, ontroering, opgenomen zijn, meegenomen in een anders uitziende wereld. Een nieuwe zekerheid. Dat kan ook dankzij ervaringen van zogenoemd seculiere aard: de uitvoering van een muziekstuk, de geladen stilte voor het applaus losbarst. Een volkomen bevrediging van schoonheid. Voor de ultieme ervaring geldt: daar zijn geen woorden voor. Een ervaring die fysiek te machtig is, voor het denken niet te vatten, voor het gevoel overweldigend, en spiritueel stilmakend. Het is de ontsluiting van een nieuwe ongekende dimensie van het bewustzijn.
Kan die ervaring ook optreden in het meer alledaagse? Denk aan een grote variëteit aan ervaringen, zoals bij een orgasme, een topwedstrijd voetbal of popconcert, en al wat de mens ‘uit zijn dak’ doet gaan. Er is zeker een parallel. Maar is het hetzelfde wanneer het op die manier van buitenaf over je komt? Speelt hier een onderscheid tussen sensation en exaltation, tussen gross en subtle, zoals dat aan de orde is in Inayat Khans boek Verruiming van bewustzijn?
Dat is stof voor een volgend artikel. De vraag aan het eind van dit artikel is, of dit betoog bijdraagt tot een beter en ander verstaan van de ziel. Opent het een ruimte om met niet-soefi’s gesprekken te voeren? Biedt het handvatten om in te haken aan lopende discoursen in de samenleving over dood en leven? Wie reageert?
NB Dat ‘volgende artikel’ is een boek geworden, What does the soul tell?, Sunray 2016.
Dit artikel is eerder verschenen in De Soefi-gedachte, september 2014.
1 Mihaly Csikszentmihalyi: “Flow – psychologie van de optimale ervaring” (uitg. Boom, 2007)
Anne Pauly
31 oktober 2016 @ 16:49
Beste Wali en anderen,
Mooi initiatief om in gesprek te raken als Soefi’s onderling en anderen over thema’s zoals ‘wat is de ziel’. Je teksten Wali, en juist jouw persoonlijke touche, is voor mij verrijkend. Het is voor mij ongewoon om zo’n type gesprek via een computer te voeren. Sowieso hou ik niet van computers. Om te kunnen uitwisselen, ga ik het toch proberen…. uiteindelijk toch nog een lang stuk.
Hoe je de ziel beschrijft resoneert in mijn gevoel en denken. In mijn eigen woorden is de Ziel een deeltje van God, de Ene, onderdeel van het geheel. Via de Ziel in de vorm van een mens en de vormen van de aarde kan de Ene zich uitdrukken. Er kan liefde uitgedrukt worden. Het aldoordringende en alomvattende Ene die onderscheid en verschil heeft gemaakt om vanuit de vorm als mens te kunnen kiezen tussen het ene en het andere. Tussen goed en kwaad, donkerte en lichtheid, God en de nafs. Verschil gemaakt om in het leven te leren boven dit verschil uit te stijgen en zo de Ziel vrij te maken. De Ziel die dan in contact staat met de Universele energie, God, de Ene, en als in een flow het Goddelijke kan uitdrukken op aarde. Het Goddelijke kunnen uitdrukken via de handen en de spraak. Om zo letterlijk God handen en voeten te kunnen geven. Om zo God letterlijk te laten spreken.
De Ziel ervaar ik als een ongrijpbaar ‘iets’ in mezelf dat heimwee heeft naar ‘iets’, dat zich opgesloten kan voelen (in lichaam, zwaartekracht etc), wat tot ‘iets’ alomvattend behoort, wat verbinding zoekt met een Universele kracht. Door de teksten van Hazrat Inayat Khan en de reflecties hierop kan ik meer woorden geven aan dat ‘iets’ wat ik ervaar sinds de jeugdtijd.
Jouw vraag: hoe is de Ziel te ervaren in het alledaagse? Het lijkt alsof er (korte) momenten zijn dat ik even boven de vormen kan uitstijgen. Dat kan in het alledaagse, bijvoorbeeld in de rij bij de kassa. Ik ervaar het als licht en vrij, een verbinding met het Goddelijke. Alsof de Ziel dan meer contact kan maken met zijn bron, de Ene, het Universele. Het lijkt alsof de tijd dan even stil staat: in het NU kunnen ZIJN. De gedachten staan even stil. Kun je dit het ervaren van ‘de Ziel’ noemen? Het voelt wel zo, maar kan ook mijn gebrekkige en vernauwde blik zijn. Vanuit deze verbinding lijkt alles logisch, helder en gaat alles als vanzelf. Zelf noem ik dit een ‘stroom’ of ‘in de flow zitten’. Ik zou het ook kunnen beschrijven als ‘geleid worden door de Heilige Geest’.
Hoe? Als mijn hart (meer) geopend is en ik geraakt kan worden door schoonheid, dan is er (meer) een toegang tot deze lichtheid en stroom. Het helpt me ook om me meer (proberen) af te stemmen op God, de ik-Gij relatie en minder op de ik-het relatie (Buber). Ademhaling, gebed en concentratie door de dag heen helpen me daarbij. Met meer onrust in mezelf blijf ik verstrikt in ‘de dingen’ en raak ik uit de verbinding. Ik voel me dan meer ‘in de war’. Met een ondoorzichtige wolk in mijn hoofd heb ik botsingen met mezelf en mijn omgeving. Dan nemen de nafs de overhand of hebben meer invloed op mijn gedachten en mijn gedrag. Dan wil ik ‘het goede’ doen, maar komt het verwrongen uit mijn mond of handen. Ik lijk dan niet afgestemd op de Ene, niet in de flow. Mijn Ziel is dan bedekt met laagjes van het valse ego.
Het contact met het Goddelijke, dat de Ziel als Goddelijk deel meer tot uitdrukking kan komen in de vormen, is voor mij wat dat betreft juist iets alledaags. Een uitdaging om elke dag iets vaker en langer ‘afgestemd’ te zijn. Een levenspad om meer vrij en afgestemd te op de Ene, in de stroom naar de zee.
Wali
4 november 2016 @ 12:48
Een ‘live’ getuigenis van wat de ziel vertelt. Dank voor deze oprechte reflectie op de ziel als levenskracht. Je woorden komen zo recht uit het hart en hebben een glans van leven. Het is bijzonder hoe de ziel zelfs (of juist?) aan de kassa in je doorwerkt. Ongeduld of ergernis komen denk ik vaker voor. Maar hier licht de sluier licht even op, licht doorlatend? De zwaartekracht van het denken overstegen. Reageer je hier eigenlijk niet ook op mijn laatste post, ‘Body, mind and heart’?
Het is zo bijzonder dat je deze subtiele ervaring voorlegt; het is intiem en daarmee ‘heilig’. Tradities noemen dat ‘geheim’. Bewaar het in je hart, jij Anna, wij lezers.
Khidt
29 september 2016 @ 08:20
Dag Wali,
Een mooi articel over een vraag die veel soefies bezig houdt.
Hartelijke groet, Khidr