3 Comments

 1. Anne Pauly
  31 oktober 2016 @ 16:49

  Beste Wali en anderen,

  Mooi initiatief om in gesprek te raken als Soefi’s onderling en anderen over thema’s zoals ‘wat is de ziel’. Je teksten Wali, en juist jouw persoonlijke touche, is voor mij verrijkend. Het is voor mij ongewoon om zo’n type gesprek via een computer te voeren. Sowieso hou ik niet van computers. Om te kunnen uitwisselen, ga ik het toch proberen…. uiteindelijk toch nog een lang stuk.

  Hoe je de ziel beschrijft resoneert in mijn gevoel en denken. In mijn eigen woorden is de Ziel een deeltje van God, de Ene, onderdeel van het geheel. Via de Ziel in de vorm van een mens en de vormen van de aarde kan de Ene zich uitdrukken. Er kan liefde uitgedrukt worden. Het aldoordringende en alomvattende Ene die onderscheid en verschil heeft gemaakt om vanuit de vorm als mens te kunnen kiezen tussen het ene en het andere. Tussen goed en kwaad, donkerte en lichtheid, God en de nafs. Verschil gemaakt om in het leven te leren boven dit verschil uit te stijgen en zo de Ziel vrij te maken. De Ziel die dan in contact staat met de Universele energie, God, de Ene, en als in een flow het Goddelijke kan uitdrukken op aarde. Het Goddelijke kunnen uitdrukken via de handen en de spraak. Om zo letterlijk God handen en voeten te kunnen geven. Om zo God letterlijk te laten spreken.

  De Ziel ervaar ik als een ongrijpbaar ‘iets’ in mezelf dat heimwee heeft naar ‘iets’, dat zich opgesloten kan voelen (in lichaam, zwaartekracht etc), wat tot ‘iets’ alomvattend behoort, wat verbinding zoekt met een Universele kracht. Door de teksten van Hazrat Inayat Khan en de reflecties hierop kan ik meer woorden geven aan dat ‘iets’ wat ik ervaar sinds de jeugdtijd.

  Jouw vraag: hoe is de Ziel te ervaren in het alledaagse? Het lijkt alsof er (korte) momenten zijn dat ik even boven de vormen kan uitstijgen. Dat kan in het alledaagse, bijvoorbeeld in de rij bij de kassa. Ik ervaar het als licht en vrij, een verbinding met het Goddelijke. Alsof de Ziel dan meer contact kan maken met zijn bron, de Ene, het Universele. Het lijkt alsof de tijd dan even stil staat: in het NU kunnen ZIJN. De gedachten staan even stil. Kun je dit het ervaren van ‘de Ziel’ noemen? Het voelt wel zo, maar kan ook mijn gebrekkige en vernauwde blik zijn. Vanuit deze verbinding lijkt alles logisch, helder en gaat alles als vanzelf. Zelf noem ik dit een ‘stroom’ of ‘in de flow zitten’. Ik zou het ook kunnen beschrijven als ‘geleid worden door de Heilige Geest’.

  Hoe? Als mijn hart (meer) geopend is en ik geraakt kan worden door schoonheid, dan is er (meer) een toegang tot deze lichtheid en stroom. Het helpt me ook om me meer (proberen) af te stemmen op God, de ik-Gij relatie en minder op de ik-het relatie (Buber). Ademhaling, gebed en concentratie door de dag heen helpen me daarbij. Met meer onrust in mezelf blijf ik verstrikt in ‘de dingen’ en raak ik uit de verbinding. Ik voel me dan meer ‘in de war’. Met een ondoorzichtige wolk in mijn hoofd heb ik botsingen met mezelf en mijn omgeving. Dan nemen de nafs de overhand of hebben meer invloed op mijn gedachten en mijn gedrag. Dan wil ik ‘het goede’ doen, maar komt het verwrongen uit mijn mond of handen. Ik lijk dan niet afgestemd op de Ene, niet in de flow. Mijn Ziel is dan bedekt met laagjes van het valse ego.

  Het contact met het Goddelijke, dat de Ziel als Goddelijk deel meer tot uitdrukking kan komen in de vormen, is voor mij wat dat betreft juist iets alledaags. Een uitdaging om elke dag iets vaker en langer ‘afgestemd’ te zijn. Een levenspad om meer vrij en afgestemd te op de Ene, in de stroom naar de zee.

  Reply

  • Wali
   4 november 2016 @ 12:48

   Een ‘live’ getuigenis van wat de ziel vertelt. Dank voor deze oprechte reflectie op de ziel als levenskracht. Je woorden komen zo recht uit het hart en hebben een glans van leven. Het is bijzonder hoe de ziel zelfs (of juist?) aan de kassa in je doorwerkt. Ongeduld of ergernis komen denk ik vaker voor. Maar hier licht de sluier licht even op, licht doorlatend? De zwaartekracht van het denken overstegen. Reageer je hier eigenlijk niet ook op mijn laatste post, ‘Body, mind and heart’?
   Het is zo bijzonder dat je deze subtiele ervaring voorlegt; het is intiem en daarmee ‘heilig’. Tradities noemen dat ‘geheim’. Bewaar het in je hart, jij Anna, wij lezers.

   Reply

 2. Khidt
  29 september 2016 @ 08:20

  Dag Wali,
  Een mooi articel over een vraag die veel soefies bezig houdt.
  Hartelijke groet, Khidr

  Reply

Leave a Reply