1 Comment

 1. Hamida
  3 oktober 2017 @ 14:54

  Lieve Wali,

  Je twee Sufi Views heb ik gelezen,
  maar wil ik daar behoorlijk op ingaan dan heb ik een dag nodig, en die heb ik niet op dit moment. Maar hier wil ik me niet mee afschepen. Ik schrijf dus wat van de gedachten op die bij me opkwamen, zonder daarmee te zeggen dat jouw gedachten niet goed of niet juist zijn, maar over jouw gedachten heb ik dan nog niet anders gereflecteerd door door het laten opkomen van mijn gedachten.
  Ik hoop dat dit helder is voor je.

  Enkele gedachten n die je artikelen bij me opriepen:

  wordt de wil bepaald door het denken?

  Er is een tijd geweest dat ik iedere dag de eerste Raga van de Gayan opzei, een half uur lang, achter elkaar, en zo vaak kwamen er weer andere elementen naar voren: Thy light hath illuminated the dark chambers of my mind.

  What denk je van: thine own eyes are the light of my soul
  Wat heeft mijn denken met het licht van mijn ziel, met de ogen van Thou, te maken,
  anders dan dat ik moet openstaan voor dat licht, sluier weghalen
  luisterend naar het hart

  Thy impulse is behind my every action
  iedere impuls, iedere aanzet tot iets, komt voort uit Thou
  soms werkt mijn ik tegen, die wil wat anders, en in de Gayan staat al duidelijk dat wat je ook doet, Gods machtige hand altijd gereed is om je te helpen. Wat is dat ‘ik’ dan? Dat wat beperkt is en soms is dat moeilijk te onderscheiden, want dan denk je dat het helemaal is zoals je denkt, als het ware meegesleurd wordt in je denken………… maar als het hart gesloten is gaat het niet goed.
  Elders: Het hart is een raam tussen denkvermogen en ziel: voor de ziel om haar licht naar het denkvermogen te sturen, en voor de kennis van het denkvermogen om te worden weerspiegeld in de ziel. Als dus het hart gesloten is, dan is de communicatie tussen denkvermogen en ziel ook gesloten. (Uit de Sangathas?)
  Dit heeft dus betrekking op je § ‘De ziel, dus, gebruikt…….. geheim van God’.
  Het denkvermogen kan met ons aan de haal gaan, maar waar komen onze gedachten vandaan? Dat is een vraag waar ik nog niet uit ben.

  Waar zit de ziel? Geen idee. Maar als ik echt zielsgraag een vraag stel voor het slapen gaan, dan is er de volgende ochtend soms ineens een antwoord. Ik ben nog niet voldoende artiest om woorden te geven aan dat antwoord, of beelden, of muziek, anders dan dat ik kan zeggen dat ik innig tevreden ben. Het probleem is niet opgelost en toch tevreden? Ja, want op de eoa manier heb ik vertrouwen gekregen.

  Is de wil een werking van de mind, het denken?
  Hier heb ik alleen vragen:
  Heb ik niet ergens in de woorden van Murshid gelezen dat de wil een uiting is van liefde?
  Is het hart niet de diepte van de mind en het denken de oppervlakte?
  Impuls: thy impulse is behind my every action geeft voor mij aan, dat wat ik ook doe, dat God de doener is.

  Dit komt ook naar voren in
  Thy voice is audible in the words I speak. Oei, dacht ik de eerste keer dat ik dit hardop las, dan moet ik wel op mijn woorden passen. Maar als Thou altijd mij voorthelpt, in goede en slechte gedachten, waarom zou ik dan op mijn woorden moeten passen?
  Om de liefde van Thou naar voren te brengen, de scheppende kracht, de kracht die heelt.
  En als me dat niet lukt? Dan weer opstaan uit de val, en je verder niet druk maken over je tekortkomingen.
  klinkt makkelijk, nietwaar?

  Komt een andere vraag op:
  waarom staat de een altijd op na een val? (Murshids voorbeeld) en waarom blijft de ander jammeren na een val?
  Heel kort door de bocht: Uw ogen hebben het licht van de ziel naar het denkvermogen gestuurd die de ‘boodschap’ al of niet begrepen heeft.
  Uiteindelijk is het de mind die maakt dat je weer opstaat of niet
  en soms heeft een mens veel tijd nodig om ellende en geluk te zien als het product van de mind (van het denken en voelen)
  Denk aan Murshid Musharaff Khan: it is is wonderful, this world. De wereld is onze leerschool. We leren gaandeweg. En hoe sneller we ontdekken dat niemand heeft gezegd dat leven in de wereld gemakkelijk is des te sneller we dit zullen leren.

  Voor nu: genoeg.
  Veel liefs, en dank voor je doordenken,
  Hamida

  Reply

Leave a Reply